
Zeggeteki - Start2Share
Workshops voor jongeren
2019-2020 - i.s.m. Oidisee Co Hogeschool
Het is voor heel wat jongeren moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. ZEGGETEKI-Start2Share maakt gevoelens en kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving. Het is een uitnodiging om écht te spreken en écht te luisteren en kadert binnen de campagne Warme William en Warme Stad.
Over het project
De titel ‘Zeggeteki’ was oorspronkelijk het thema van het Glazen Jeugdhuis in 2018. De toenmalige trekkers van het Glazen Jeugdhuis (Bauke, Gilles, Ewout en Juliette) wilden, n.a.v het verlies van hun vriend E.V. en hun nood om hiermee op een open manier om te gaan, bij jongeren het belang van praten over gevoelens benadrukken. De opbrengst van dat event schonken ze naar onze vzw.
In datzelfde jaar organiseerden De Kittebitters een loopactie in het kader van de Warmste Week, ook naar aanleiding van een persoonlijk verlies via zelfdoding. Het verzamelde bedrag schonken ze aan de zelfmoordlijn en aan onze vzw.
Deze budgetten en het thema zelfdoding vormden de concrete start van het project ZEGGETEKI-Start2Share
Met dank aan ...
- Het Glazen Jeugdhuis 2018
- De Kittebitters 2018
- Lions Club Ieper-Poperinge
- Warme Stad Poperinge (via Fonds GaVoorGeluk)
- 2de en 3de graad SO Poperinge
Uitvoering
Via een promo-filmpje maakten we Warme William en Zeggeteki bekend bij het bredere publiek.
Daarna volgden 24 workshops, waaraan 330 jongeren deelnamen, verspreid over een 20-tal klassen.
Via Odisee co-Hogeschool werden de workshops geëvalueerd door de deelnemers en onderzocht op effectiviteit. Ook het welbevinden en de suïcidaliteit werd bevraagd. Hieronder lees je de belangrijkste conclusies. Het uitgebreide verslag kun je opvragen via info@tschildpad.be.
Resultaten
Tussen de 15 en 25% van de jongeren ervaart een laag psychisch welbevinden en 1 op 5 heeft het afgelopen jaar een doodswens gehad.
90% van de jongeren ervaarde de workshop als veilig, 80% vond de workshop zinvol en leerrijk en 72% vindt het belangrijk dat dit een jaarlijks aanbod wordt binnen de schoolcontext.
Hieruit blijkt een reële nood aan initiatieven zoals S2S die zich inzetten voor het leren omgaan met emotionele problemen bij jongeren.
De workshop heeft een positief effect op vlak van kennis van het hulpverleningsaanbod en de intentie om formele hulp te zoeken. Zo werd na de workshop de eerstelijnspsychologe van Poperinge, het JAC, Lumi en teleonthaal voor het eerst gecontacteerd.